Stauff presenteert zacht afdichtende snijring

(Werdohl, Maart 2017)

Stauff presenteert zacht afdichtende snijring

Première op de beurs in Hannover

Nieuw in het Stauff Connect-programma en voor het eerst in het kader van de Hannover Messe publiekelijk gepresenteerd: zacht afdichtende snijringen van het type FI-WDDS, die zich met name onderscheiden door hun compensatie van krimp- en uitzettingsverschijnselen, bijvoorbeeld bij temperatuurschommelingen of bij drukimpuls- en trillingsbelastingen van het hydraulische systeem.

Met 24°-schroefdraadpijpverbindingen, 37°-flensbuisschroefverbindingen en Stauff Form, het onlangs ontwikkelde buisomvormsysteem, biedt Stauff al een veelzijdig programma voor het kwetsbare punt van de demontabele verbinding in combinatie met hydraulische leidingsystemen. Nu wordt het Stauff Connect-assortiment met de zacht afdichtende snijringen van het type FI-WDDS met nog een variant aangevuld.

Dit type snijring is met name geschikt als in het hydraulische systeem aanzienlijke drukimpuls- en trillingsbelastingen kunnen optreden, maar ook bij grotere temperatuurschommelingen. In deze toepassingen kan niet worden uitgesloten dat er krimp- en uitzettingsverschijnselen optreden, die door puur metallisch afgedichte verbindingen niet altijd opgevangen kunnen worden – met het ongewenste resultaat dat er op de verbindingspunten kleinere lekkages zoals doorslageffecten kunnen ontstaan.

Dit risico kan door het gebruik van zacht afdichtende snijringen betrouwbaar worden voorkomen. En precies dat was de motivatie van de Stauff-constructeurs bij de ontwikkeling van de nieuwe serie FI-WDDS.

Basiscomponent van de zacht afdichtende snijring is een elastomeerafdichting, die onverliesbaar in het achterste gedeelte van de 24°-conus in een speciaal daarvoor aangebrachte groef is gepositioneerd. Een tussen snijring en buis geplaatste O-ring beschermt het tweede mogelijke lekkagetraject – zelfs bij een ongunstige tolerantieveldligging. Omdat beide elastomeerafdichtingen in het secundaire gedeelte van de verbinding gepositioneerd zijn, worden de statische en dynamische belastingen in het systeem primair door de beproefde metalen afdichtingen opgenomen.

De toepassing van FKM (Viton®) als standaard-afdichtingsmateriaal creëert een belangrijke voorwaarde voor veelzijdige inzet van het nieuwe afdichtingssysteem ook bij toepassingen met hoge temperaturen of agressieve media.

De snijringen zelf zijn – net als alle andere componenten van de productserie Stauff Connect – standaard met een hoogwaardig zink/nikkel-oppervlak uitgevoerd. Deze biedt met meer dan 1.200 uur bestandheid tegen rode roest/basismetaalcorrosie in de zoutsproeitest volgens EN ISO 9227 een betrouwbare roestbescherming die ver boven de huidige actuele marktnormen uitstijgt. Zelfs na transport, verwerking en montage van de componenten worden de in het Duitse VDMA-eenheidsblad 24576 voor buisverbindingen gedefinieerde eisen aan de hoogste corrosiebeschermingsklasse K5 nadrukkelijk overtroffen.

Een centrale eis in het specificatieblad van de ontwikkelaars was de liefst intuïtief uitvoerbare montage van het verbindingssysteem. Deze wordt gewaarborgd door een duidelijk voelbare krachttoename richting het montage-einde – waarbij de snijring tegen het kopvlak van het vastschroefelement tegen de installatie komt.

De zacht afdichtende snijringen uit de serie FI-WDDS zijn leverbaar voor alle gangbare metrische pijpleidingen met buitendiameters tussen 6 mm en 42 mm. Zij overtreffen de drukeisen van ISO soms aanzienlijk en zijn geschikt voor nominale druk tot 500 bar in de lichte serie resp. 800 bar in de zware serie.

Door de gebruiksmogelijkheid van alle standaard componenten uit de productserie Stauff Connect profiteren gebruikers van de nieuwe snijring van een grote variabiliteit en flexibiliteit bij de aanpassing van het systeem aan de specifieke eisen. Bovendien vervalt de noodzaak om vergelijkbare componenten, met een navenant groot gevaar van verwisseling, op voorraad te houden.

Een ander voordeel dat voor de OEM's voortvloeit uit het gebruik van zacht afdichtende snijringen, is het feit dat hij of diens leveranciers voor de buisproductie en -montage aanzienlijk minder tijd en kostbare testwerkzaamheden nodig hebben en helemaal af kunnen zien van justeerwerkzaamheden achteraf. Bovendien draagt de zekerheid dankzij toepassing van duurzaam lekkagevrije buisverbindingen ook op de lange termijn bij aan de imagoverbetering van de OEM bij zijn eindklanten en gebruikers van machines en voertuigen.

Tot de belangrijkste toepassingsgebieden van de serie FI-WDDS behoort de mobiele hydraulica (bouw-, landbouw- en bosbouwmachines, bedrijfswagens en speciale voertuigen). Maar ook in de stationaire hydraulica, bijv. bij sterk trillende machines, zijn zacht afdichtende snijringen een zinvol alternatief voor metallisch afdichtende verbindingssystemen.

Afbeelding 1:

Doorsnedetekening van een buisschroefverbinding met een nieuwe zacht afdichtende snijring: de twee afdichtingen zijn goed beschermd en onverliesbaar in het secundaire gedeelte gepositioneerd
(Fabrieksfoto: Walter Stauffenberg GmbH & Co. KG)

Download afbeelding (JPG, 2500x2500px)

Afbeelding 2:

Basiscomponent van de nieuwe serie is de zacht afdichtende snijring met onverliesbare afdichtingen
(Fabrieksfoto: Walter Stauffenberg GmbH & Co. KG)

Download afbeelding (JPG, 1500x1500px)

Over STAUFF

Al meer dan 50 jaar ontwikkelen, produceren en verkopen de ondernemingen van de STAUFF Groep, waartoe sinds april 2015 ook VOSWINKEL GmbH behoort, leidingcomponenten en hydrauliektoebehoren voor de machine- en installatiebouw en voor industrieel onderhoud.

Tot het productprogramma behoren momenteel circa 40000 standaardcomponenten in tien productgroepen alsook een groot aantal speciaal- en systeemoplossingen, die op basis van klantbehoeften of op basis van eigen ontwikkelingen worden vervaardigd.

Vestigingen in 18 landen en de nauwe samenwerking met een dicht netwerk van handelspartners en fabrieksvertegenwoordigingen in alle industrielanden zorgen voor maximale beschikbaarheid en voor een maximale servicecompetentie ter plaatse.

Wereldwijd zijn er voor de STAUFF Groep ongeveer 1350 medewerkers werkzaam, waarvan 550 in vijf vestigingen in Duitsland:

In het boekjaar 2016 hebben de ondernemingen van de STAUFF Groep een externe omzet van meer dan 210 miljoen euro behaald.

Press contact

Mr Boris Mette
Head of Marketing Communications
Tel.: +49 (0) 2392 / 916-154
Fax: +49 (0) 2392 / 916-270154
E-Mail: b.mette@stauff.com