Bärbar filterenhet för fartygshydraulik

(Werdohl, Juli 2018)

Bärbar filterenhet för fartygshydraulik

Kompakt, mobil och flexibel

Stauff har utvecklat en kompakt, bärbar filterenhet för mobil filtrering av marina decentraliserade hydraulsystem som är lätt att transportera även i trånga utrymmen. Ut över versionen för 50 Hz-landströmförsörjningen står det även en ny variant för 60 Hz-elnät ombord till förfogande. 

Ombord på fartyg finns olika decentraliserade hydraulsystem. I systemen kan det vara nödvändigt att använda mobila filterenheter för underhållsarbeten eller som stöd för integrerade filter. Stauff har utvecklat filterenheterna av typen SMFS-P-015 särskilt för dessa behov. De utmärker sig tack vare mycket kompakta dimensioner och är bärbara i stället för att rullas på hjul, eftersom möjligheten att transportera enheter över flera våningar eller genom luckor på fartyg och ett litet platsbehov för förvaring är avgörande kriterier vid val av utrustning.

Enheterna pumpar olja med hjälp av högkvalitativa kugghjulspumpar som tack vare sina goda sugegenskaper kan pumpa fluidmedier med en viskositet mellan 10 och 400 centiStoke genom Stauff-filterelementet. Pumparna drivs med energisnåla trefasmotorer. En tryckvakt förebygger komponentskador, exempelvis om det är stopp i ledningarna. Det finns ett tvättbart filter av rostfritt ståltrådsnät i sugledningen för att på bästa sätt skydda pumpen mot negativ inverkan orsakad av grov smuts.

Drivenheter för landström och elnät ombord

De bärbara filterenheterna finns med två olika motorer. 50 Hz-versionen passar för landströmförsörjning, medan 60 Hz-motorer kan drivas med strömförsörjningen ombord. I båda fallen skapar kompakta dimensioner tillsammans med hög prestanda förutsättningar för mångsidig och mycket flexibel användning ombord, i synnerhet eftersom enheterna kan utrustas med Spin-On-patroner med en filterfinhet från 3 till 125 mikrometer ur Stauff-sortimentet. Filtren har en optisk smutsindikering som visas när det är dags att byta filterelementet. 

Rengöring av hydraul- och smörjoljor

Enheterna kan filtrera både hydraul- och mineraloljebaserade smörjoljesystem. De passar inte bara för förebyggande underhåll och service av fartygshydrauliken – vare sig det gäller underhållsarbete, temporärt stöd för det integrerade filtret eller som bypassfilter i system med stora volymer. Om de utrustas med ett passande tomt filterelement kan de också användas för att pumpa ut och pumpa runt innehåll i behållare. 

Det är också förnuftigt att använda en passande filterutrustning när hydraulsystem fylls på med ny olja. För inte ens ny olja kan i regel anses vara helt ren eftersom den sällan finfiltreras under produktion och bearbetning. Dessutom kan partiklar tränga in i oljan under tömning, omfyllning och transport (t.ex. i återanvända dunkar). 

På så sätt får fartygens underhållspersonal och serviceföretag tillgång till ett mycket flexibelt system för att rengöra hydraul- och smörjoljesystem ombord. Filterenheternas robusta konstruktion skapar förutsättningar för en lång brukstid, även under hög belastning.

Bild 1:

Kan användas i snävaste utrymmen: Den mobila filterenheten SMFS-P-015
har utvecklats speciellt för användning i fartyg
(Fabriksfoto: Walter Stauffenberg GmbH & Co. KG)

Ladda ned bild (JPG, 4120x4865px)

Om STAUFF

Företagen inom STAUFF gruppen, där även VOSWINKEL GmbH ingår sedan april 2015, utvecklar, producerar och distribuerar ledningskomponenter och hydraultillbehör för industriell maskin- och anläggningstillverkning och service sedan mer än 50 år.

För tillfället ingår cirka 40 000 standardkomponenter ur tio produktgrupper i vårt produktutbud. Vi erbjuder också en mängd olika special- och systemlösningar som tillverkas efter kundens önskemål eller baserat på vårt eget utvecklingsarbete.

Tack vare filialer i 18 länder och vårt nära samarbete med ett brett nätverk affärspartner och fabriksrepresentanter i samtliga industriländer kan vi erbjuda hög närvaro och tillgänglighet samt säkerställa maximal servicekompetens lokalt på plats.

STAUFF gruppen har cirka 1400 anställda över hela världen, varav cirka 560 arbetar vid någon av våra fem anläggningar i Tyskland.

Under affärsåret 2017 uppvisade företagen i STAUFF gruppen en extern omsättning över 236 miljoner euro.

Press contact

Mr Boris Mette
Head of Marketing Communications
Tel.: +49 (0) 2392 / 916-154
Fax: +49 (0) 2392 / 916-270154
E-Mail: b.mette@stauff.com