Stauff-montagemachines nu met cloudverbinding

(Werdohl, Maart 2019)

Stauff-montagemachines nu met cloudverbinding

Predictive maintenance in de montage van hydraulische leidingen

Op Hannover Messe 2019 presenteert Stauff als wereldpremière de nieuwste generatie machines voor de voor- en kant-en-klare montage van snijringen (type SPR-PRC-POC) en de vormmachines voor Stauff Form (SFO-F). 

De nieuwe machines van beide bouwseries onderscheiden zich van de voorgaande modellen door een wezenlijk, maar niet zichtbaar kenmerk: in aansluiting op de beurs worden ze standaard geleverd met een geïntegreerde verbinding met een door Stauff ter beschikking gestelde cloud.  

Dit biedt de gebruiker aanzienlijke voordelen – bijvoorbeeld bij de software-updates. Tot nu toe moest de Stauff-serviceafdeling in dergelijke gevallen contact opnemen met de gebruiker van de machine om een tijdstip af te spreken voor het tot stand brengen van een netwerkverbinding en uitvoeren van de update. Ofwel werd de software ter plaatse geüpdatet met behulp van een laptop met netwerkverbinding. Voortaan kan dit direct online worden uitgevoerd. De Stauff-serviceafdeling hoeft hiervoor slechts een tijdstip met de gebruiker af te spreken waarop de machine online en niet in gebruik is. 

Bovendien kunnen de Stauff-experts nu zonder veel moeite nieuwe parametersets doorsturen, wanneer de gebruiker van de machine bijvoorbeeld afwijkende grondstoffen verwerkt waarvoor de vereiste parameters niet al bij de aflevering van de machine werden ingesteld. En deze uitbreiding biedt de klant nóg een voordeel: de machine documenteert de uitgevoerde montageprocessen gedetailleerd online en maakt deze ook online opvraagbaar. De betreffende documenten kunnen dan worden afgedrukt en als bewijs van een juiste montage dienen.

Een ander voordeel volgt uit de mogelijkheid om via de online service de machinegeschiedenis en -parameters te bekijken. Dipl.-Ing. Oliver Wagner, elektronica-ontwikkelaar bij Stauff en bevoegd voor de ontwikkeling van de cloudverbinding: “Wij kunnen nu samen met de gebruiker gegevens analyseren en bijv. de instellingen van de machine optimaliseren.” 

Een voorbeeld: Wanneer uit de parameters blijkt dat de cilinderdruk zich bij een bepaald proces altijd tegen de grens van een bepaalde en opgeslagen drempelwaarde bevindt, kan men gericht tegensturen en zo de kwaliteit van de snijringmontage resp. de omvorming op een hoog niveau houden. En wanneer de machine een defect zou vertonen, kan de oorzaak snel worden vastgesteld, omdat alle relevante gegevens van zowel de machine als de afzonderlijke werktuigen in de cloud kunnen worden opgevraagd.

In elk van de hier beschreven toepassingen is de vereiste gegevensbeveiliging in ieder geval gegarandeerd, want de gegevensuitwisseling met de cloud vindt in beide richtingen versleuteld plaats. De gegevens zijn zo tegen onbevoegde toegang, misbruik en manipulatie beveiligd.

Met deze cloudverbinding realiseert Stauff in zijn machines essentiële functies – en voordelen – van predictive maintenance, dat momenteel een hot topic is in alle takken van de industrie. Deze oplossing wordt gerealiseerd met een geïntegreerde simkaart, die in alle industriegebieden over de hele wereld kan worden gebruikt. Ook bestaande machines kunnen zonder veel moeite met de module worden uitgerust.

Afbeelding 1:

Montagemachines zoals deze pijpvormmachine kunnen voortaan eenvoudig worden bewaakt via een cloudverbinding. Software-updates en nieuwe parametersets kunnen eveneens op deze manier worden geïnstalleerd
(Fabrieksfoto: Walter Stauffenberg GmbH & Co. KG)

Download afbeelding (JPG, 5711x3808px)

Afbeelding 2:

Ook de documentatie en evaluatie van de uitgevoerde werkopdrachten wordt door de cloudverbinding aanzienlijk vereenvoudigd
(Fabrieksfoto: Walter Stauffenberg GmbH & Co. KG)

Download afbeelding (JPG, 6000x4000px)

Over STAUFF

Al meer dan 50 jaar ontwikkelen, produceren en verkopen de ondernemingen van de STAUFF Groep, waartoe sinds april 2015 ook VOSWINKEL GmbH behoort, leidingcomponenten en hydrauliektoebehoren voor de machine- en installatiebouw en voor industrieel onderhoud.

Tot het productprogramma behoren momenteel circa 40000 standaardcomponenten in tien productgroepen alsook een groot aantal speciaal- en systeemoplossingen, die op basis van klantbehoeften of op basis van eigen ontwikkelingen worden vervaardigd.

Vestigingen in 18 landen en de nauwe samenwerking met een dicht netwerk van handelspartners en fabrieksvertegenwoordigingen in alle industrielanden zorgen voor maximale beschikbaarheid en voor een maximale servicecompetentie ter plaatse.

Wereldwijd zijn er voor de STAUFF Groep ongeveer 1400 medewerkers werkzaam, waarvan 560 in vijf vestigingen in Duitsland:

In het boekjaar 2017 hebben de ondernemingen van de STAUFF Groep een externe omzet van meer dan 236 miljoen euro behaald.

Press contact

Mr Boris Mette
Head of Marketing Communications
Tel.: +49 (0) 2392 / 916-154
Fax: +49 (0) 2392 / 916-270154
E-Mail: b.mette@stauff.com